Met succes retentie marketing inzetten?

Het geheim achter terugkerende klanten

Jezelf de grootste kans van slagen geven bij de inzet van retentie marketing. Dat is een van de krachten van Blauwr. Wij zijn jouw full-service online marketing bureau op afstand.

retentie marketing
Blauwr Online Marketing team

The Sky's The Limit

Wij Bouwen Unieke Campagnes Die Jouw Bedrijf Helpen Groeien

We analysen de markt waar jij in opereert en komen met beide ROI gedreven campagnes en unieke hoeken die voor onverwachte groei zorgen.

Retentie marketing

Retentie marketing is een mix van marketingtools zoals sociale media, e-mail en whatsapp-marketing die ervoor zorgt dat jouw bedrijf top of mind blijft en jouw klanten herhaalaankopen doen. Een bestaande klant opnieuw laten converteren is een stuk eenvoudiger dan voortdurend nieuwe klanten aantrekken.

Bij retentiecampagnes gaat het erom jouw bedrijf top of mind te houden, zodat jouw klanten, wanneer ze klaar zijn om te kopen, als eerste aan je denken.

Er zijn een paar belangrijke retentiemarketingstrategieën die je kunt gebruiken om jouw bedrijf vooraan in het middelpunt te houden:

 1. Sociale media – Gebruik sociale media om waardevolle inhoud, speciale aanbiedingen en al het andere dat van belang zou zijn voor jouw doelgroep te delen. Regelmatige updates zullen helpen om je top of mind te houden. (Ook kun je een retargeting campagne creëren om slapende klanten wakker te maken, lees meer over retargeting)
 2. E-mail marketing – Stuur regelmatig nieuwsbrieven met nuttige informatie exclusieve aanbiedingen en al het andere dat jouw doelgroep zou aanspreken.
 3. Whatsapp marketing – Gebruik whatsapp om persoonlijke berichten, kortingscodes en iets anders dat de aandacht van jouw klanten zou vangen te sturen.
 4. Verwijzingsprogramma’s (referral marketing) – Moedig jouw bestaande klanten aan om het woord over jouw bedrijf te verspreiden door hen beloningen voor verwijzingen aan te bieden.
 5. VIP-programma’s – Geef jouw beste klanten een beetje extra liefde met speciale aanbiedingen, vroege toegang tot nieuwe producten of diensten, en andere exclusieve voordelen.

Retentie marketing is een krachtig instrument dat je kan helpen jouw bestaande klanten terug te laten komen voor meer.

Hoe bepaal jij jouw retentie cijfers?

Door inzicht te krijgen in de retentiegraad van jouw klanten, kun je een duidelijk beeld krijgen van hoe goed je jouw klanten aan je weet te binden. jouw retentiepercentage is het percentage klanten dat gedurende een bepaalde periode bij jouw bedrijf blijft.

Er zijn een paar verschillende manieren om klantenbinding te berekenen, maar de meest voorkomende is simpelweg het aantal klanten aan het eind van een periode te delen door het aantal klanten aan het begin van die periode. Bijvoorbeeld, als je over een jaar tijd begint met 100 klanten en eindigt met 80, dan is jouw retentiegraad 80% dat jaar.

Je kunt klantbehoud ook meten in termen van bruto retentie en netto retentie. Bruto retentie meet het percentage klanten dat bij jouw bedrijf blijft gedurende een bepaalde periode, ongeacht of ze een nieuw product of nieuwe dienst gebruiken. De netto-retentie meet daarentegen het percentage klanten dat bij jouw bedrijf blijft en ook een nieuw product of een nieuwe dienst aanschaft.

Om een duidelijk beeld te krijgen van jouw klantenbinding, is het belangrijk om zowel de bruto retentie als de netto retentie te meten.

Wat zijn enkele veelvoorkomende retentiegraad benchmarks?

De gemiddelde retentiegraad (jaarlijks) voor SaaS-bedrijven ligt rond de 91%. Dit cijfer kan echter variëren afhankelijk van de branche. Zo is de retentiegraad voor e-commercebedrijven vaak lager dan voor SaaS-bedrijven omdat klanten slechts sporadisch aankopen doen.

Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat klantbehoud-percentages kunnen verschillen op basis van factoren zoals customer lifetime value (CLV) en klantacquisitiekosten (CAC). Een bedrijf met een lage CLV en een hoge CAC zal bijvoorbeeld harder moeten werken om zijn klanten te behouden dan een bedrijf met een hoge CLV en een lage CAC.

Wat zijn enkele retentiegraad benchmarks voor specifieke industrieën?

Zoals we eerder vermeldden, kunnen retentiecijfers variëren naargelang de industrie. Hier zijn enkele retentiegraad benchmarks voor specifieke industrieën:

 • E-commerce – 50-80%
 • SaaS – 80-90%
 • Detailhandel – 60-80%
 • B2B-diensten – 70-85%
 • Telecom – 75-95%

Retentie marketing tips voor E-Commerce

Binnen de E-Commerce is het belangrijk om je bestaande klanten te verblijden met nieuwe producten, acties en loyaliteitsprogramma’s.

Productbehoud – Zorg ervoor dat jouw producten van hoge kwaliteit zijn en voldoen aan de behoeften van jouw klanten. Als jouw producten goed zijn, zullen jouw klanten eerder geneigd zijn terug te komen voor meer.

Promotiebehoud – Stuur jouw bestaande klanten promotieaanbiedingen en kortingen om ze terug te laten komen.

Loyaliteitsretentie – Beloon jouw loyale klanten met loyaliteitsprogramma’s zoals punten, beloningen en exclusieve toegang tot nieuwe producten.

Retentie marketingtips voor SaaS

Binnen SaaS is het belangrijk om te focussen op het leveren van waarde aan jouw klanten bij elke interactie.

Klantenservice – Zorg voor een uitstekende klantenservice, zodat jouw klanten altijd een positieve ervaring met jouw bedrijf hebben.

Onboarding – Zorg ervoor dat jouw onboardingproces soepel en gebruikersvriendelijk verloopt zodat jouw klanten meteen aan de slag kunnen met jouw product.

Betrokkenheid – Houd jouw klanten betrokken bij jouw product door hen regelmatig updates en nieuwe functies te sturen.

Retentie marketing tips voor Retail

Binnen Retail is het belangrijk om te focussen op het creëren van een naadloze klantervaring.

In-store ervaring – Zorg ervoor dat jouw in-store ervaring top-notch en vers is, zodat jouw klanten een positieve ervaring hebben elke keer dat ze jouw winkel bezoeken.

Online ervaring – Zorg ervoor dat jouw online aanwezigheid sterk is, zodat jouw klanten je gemakkelijk kunnen vinden en aankopen bij je kunnen doen.

Klantenservice – Zorg voor een uitstekende klantenservice, zodat jouw klanten altijd een positieve ervaring met jouw bedrijf hebben.

Retentie marketing tips voor B2B diensten

Binnen B2B diensten, is het belangrijk dat je zich concentreert op het opbouwen van langetermijnrelaties met jouw klanten.

Account management – Beheer jouw accounts goed, zodat jouw klanten zich gesteund en gewaardeerd voelen.

Klantenservice – Zorg voor een uitstekende klantenservice, zodat jouw klanten altijd een positieve ervaring met jouw bedrijf hebben.

Consultative selling – Verkoop op een manier die waarde biedt en helpt de problemen van jouw klanten op te lossen.

Retentie marketing voor Telecom

Binnen Telecom is het belangrijk om te focussen op het bieden van een geweldige klantervaring.

Klantenservice – Zorg voor een uitstekende klantenservice, zodat jouw klanten altijd een positieve ervaring hebben met jouw bedrijf.

Betrokkenheid – Houd jouw klanten betrokken bij jouw product door hen regelmatig updates en nieuwe functies te sturen.

Facturering en ondersteuning – Zorg ervoor dat jouw facturerings- en ondersteuningsprocessen efficiënt en gemakkelijk te gebruiken zijn.

Aan de slag met Retentie Marketing? Wij staan te popelen.

Luc Smeets

Oprichter &
marketingstrateeg

Dave Niessen

Performance marketeer &
marketingstrateeg

Alex Bastin

Performance marketeer &
marketingstrateeg

Ons werk inspireert een lach

Omdat het zo persoonlijk voelt.

Wij houden van ze

Wat onze klanten vertellen

Ons klantenbestand

Zij vertrouwen ons

We werken met plezier met deze bedrijven en partners. Daar kan jij binnenkort ook tussen komen te staan!

Jouw business een flinke boost geven?

Gooi een lijntje uit en wij reageren binnen 24 uur

1 uur gratis advies van onze strateeg?

Binnen 1 uur jouw 'bottleneck' om verder te groeien op tafel!

 • Verbeter je merk
 • Verbeter je aanbod
 • Verbeter je marketing
 • Verbeter je sales
Blauwr

We maken een 100% vrijblijvende afspraak om je inzicht te geven. Al meer dan 100 bedrijven gingen je voor.