Met succes arbeidsmarktcommunicatie inzetten

Meer kandidaten dan je aankunt.

Jezelf de grootste kans van slagen geven bij de inzet van arbeidsmarktcommunicatie. Dat is een van de krachten van Blauwr. Wij zijn jouw full-service online marketing bureau op afstand.

arbeidsmarktcommunicatie
Blauwr Online Marketing team

The Sky's The Limit

Wij Bouwen Unieke Campagnes Die Jouw Bedrijf Helpen Groeien

We analysen de markt waar jij in opereert en komen met beide ROI gedreven campagnes en unieke hoeken die voor onverwachte groei zorgen.

Arbeidsmarktcommunicatie

Wat is arbeidsmarktcommunicatie?

Arbeidsmarktcommunicatie is de studie van de manier waarop mensen met elkaar communiceren op de arbeidsmarkt. Het omvat zowel de formele als informele communicatiemiddelen, zoals face-to-face gesprekken, e-mail en sociale media. Het vakgebied arbeidsmarktcommunicatie is de afgelopen jaren gegroeid door het toenemende belang van communicatie op de arbeidsmarkt.

Arbeidsmarktcommunicatieonderzoek kan worden onderverdeeld in drie hoofdgebieden: arbeidsmarktinformatie, arbeidsmarktinteracties, en arbeidsmarktuitkomsten. 

Arbeidsmarktinformatieonderzoek bestudeert hoe mensen informatie over banen en werkgevers verzamelen en gebruiken. Arbeidsmarkt interacties onderzoeken hoe mensen met elkaar communiceren tijdens het zoeken naar een baan, inclusief sollicitatiegesprekken, netwerken, en onderhandelen over salarissen. Arbeidsmarkt uitkomsten onderzoek onderzoekt hoe arbeidsmarkt communicatie van invloed is op werkzoekenden kansen op een baan, met inbegrip van studies naar het effect van arbeidsmarktinformatie op het zoekgedrag en het effect van arbeidsmarkt interacties op werkaanbiedingen en lonen.

Waarom is arbeidsmarktcommunicatie belangrijk?

Arbeidsmarktcommunicatie is belangrijk omdat het kan bijdragen dat werknemers zich bewust zijn van veranderingen op de arbeidsmarkt, en hen kan helpen om weloverwogen beslissingen over hun loopbaan te nemen. Goede arbeidsmarktcommunicatie kan ook helpen tekorten aan vaardigheden en discrepanties tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te verminderen. Bovendien kan arbeidsmarktcommunicatie bijdragen tot een grotere arbeidssatisfactie, een beter behoud van de werkgelegenheid en een hogere productiviteit. Al deze factoren zijn belangrijk voor de algemene gezondheid van de economie.

Het maken van een arbeidsmarktcommunicatieplan

Een communicatieplan voor de arbeidsmarkt moet een aantal sleutelelementen bevatten om doeltreffend te zijn. Ten eerste moet je jouw doelpubliek duidelijk in kaart brengen. Wie probeer je te bereiken met jouw arbeidsmarktcommunicatie? Zodra je weet wie jouw doelgroep is, moet je bepalen welke boodschappen je aan hen wilt overbrengen. Welke informatie moeten ze weten over de arbeidsmarkt? Ten slotte moet je een strategie ontwikkelen om jouw doelgroep te bereiken. Hoe krijg je jouw arbeidsmarktcommunicatie onder hun aandacht? Dit vermeng je meestal in je marketingstrategie.

Er zijn veel verschillende manieren om arbeidsmarktcommunicatie te benaderen, maar deze drie elementen zijn essentieel voor elk succesvol plan. Door de tijd te nemen om een duidelijk en uitgebreid arbeidsmarktcommunicatieplan te ontwikkelen, kun je ervoor zorgen dat jouw doelgroep de informatie die zij nodig hebben om weloverwogen beslissingen te nemen over hun loopbaan.

Het opzetten van een arbeidsmarktcommunicatie strategie

Een arbeidsmarktcommunicatiestrategie is een belangrijk instrument voor elke organisatie die haar arbeidsmarktresultaten wil verbeteren. Het kan je helpen om:

 • Inzicht te krijgen in jouw arbeidsmarkt en de vaardigheden en arbeidsbehoeften van bedrijven in jouw regio
 • Je huidige arbeidsmarktsituatie te analyseren en kansen en uitdagingen te identificeren
 • Een actieplan te ontwikkelen om jouw arbeidsmarktresultaten te verbeteren
 • Arbeidsmarktcommunicatieactiviteiten uit te voeren en te monitoren.

Employer branding als een vorm van communicatie

Employer branding is het proces waarbij een bedrijf wordt gepromoot als favoriete werkgever. Het gaat erom een positief beeld van het bedrijf te creëren als een geweldige plek om te werken, om toptalent aan te trekken. Er zijn veel manieren om aan employer branding te doen. Sommige bedrijven richten zich op het creëren van een aantrekkelijk werkgeversimago door extraatjes en voordelen aan te bieden die werknemers waarderen. Andere richten zich op het creëren van een werkcultuur die de beste werknemers aantrekt en behoudt.

Welke benadering je ook kiest, employer branding is essentieel voor elk bedrijf dat toptalent wil aantrekken en behouden. Door een sterke employer brand te creëren, kun je ervoor zorgen dat jouw bedrijf wordt gezien als een geweldige plek om te werken, waardoor het gemakkelijker zal zijn om het aantrekken en behouden van de beste werknemers. employer branding kan je ook helpen toptalent van andere bedrijven aan te trekken, omdat potentiële werknemers jouw bedrijf zullen zien als een geweldige plek om te werken. Employer branding kan tevens een mooi onderdeel zijn van een social media campagne.

Personeel werven in combinatie met arbeidsmarktcommunicatie

Wanneer jouw arbeidsmarktcommunicatie goed op orde is, is de kans groot dat de aantrekkelijkheid van jouw bedrijf als werkplek ook prima is. Maar dan? Mensen moeten ook op jullie geattendeerd worden, jullie open vacatures te zien krijgen, en zich geneigd voelen om contact op te nemen en te solliciteren. 

Bij Blauwr krijgen we steeds vaker de vraag of wij kunnen helpen bij het werven van nieuw personeel. Natuurlijk: we laten bedrijven groeien, waardoor er noodzaak is om nieuwe mensen aan te nemen om de groei aan te kunnen. Om succesvol te zijn in een krappe arbeidsmarkt zetten wij een aantal technieken en kanalen in om potentiële kandidaten te werven. 

Kanalen voor arbeidsmarktcommunicatie:

 • Social media (Vooral Facebook/Instagram en LinkedIn)
 • Google Ads (en Google SEO bij een continu terugkerende behoefte)
 • Vacature optimalisatie op vacaturebanken (zoals indeed)

De vuistregel bij het kiezen van het juiste kanaal is: 

Hoe specifieker en specialistischer de vacature, hoe eerder je uitkomt bij een headhunter en SEA/SEO, bijvoorbeeld een ‘senior PHP programmeur’. Kun je daarentegen breder werven kom je goed uit de voeten met de inzet van social media, waar we doorgaans redelijk ‘massa’ kunnen draaien. Bijvoorbeeld voor de functie ‘startende programmeur, geen werkervaring nodig’ kunnen wij erg aantrekkelijk leads genereren (om maar even in de ICT hoek te blijven).

Vacaturetekst optimaliseren

Het schrijven van een aantrekkelijke vacaturetekst is ook gewoon marketing/communicatie. De tekst moet in ieder geval uitnodigen om te solliciteren. Daarvoor moet alle standaard elementen duidelijk zijn. Dit zijn de verwachtingen vanuit jou en beloftes aan de sollicitant. Maar een goed geoptimaliseerde vacaturetekst zorgt er ook voor dat je überhaupt naar boven komt als een potentiële kandidaat zoekt naar de functie die jij omschrijft. 

Klein voorbeeldje: de werkgever noemt iets een ‘relatiebeheerder’ terwijl de kandidaat zoekt op ‘accountmanager’ of ‘salesfunctie’. Bij alle 3 de termen wil jij natuurlijk gevonden worden. Daar kunnen we bij helpen. 

Hulp nodig bij arbeidsmarktcommunicatie?

Bij Blauwr werken we samen met een aantal bedrijven gespecialiseerd in het stukje arbeidsmarktcommunicatie, en verzorgen wij vervolgens het aantrekken van nieuw talent middels recruitment marketing. Ook succesvol aan de slag met deze driehoek? Neem vrijblijvend contact op.

Luc Smeets

Oprichter &
marketingstrateeg

Dave Niessen

Performance marketeer &
marketingstrateeg

Alex Bastin

Performance marketeer &
marketingstrateeg

Ons werk inspireert een lach

Omdat het zo persoonlijk voelt.

Wij houden van ze

Wat onze klanten vertellen

Ons klantenbestand

Zij vertrouwen ons

We werken met plezier met deze bedrijven en partners. Daar kan jij binnenkort ook tussen komen te staan!

Jouw business een flinke boost geven?

Gooi een lijntje uit en wij reageren binnen 24 uur

1 uur gratis advies van onze strateeg?

Binnen 1 uur jouw 'bottleneck' om verder te groeien op tafel!

 • Verbeter je merk
 • Verbeter je aanbod
 • Verbeter je marketing
 • Verbeter je sales
Blauwr

We maken een 100% vrijblijvende afspraak om je inzicht te geven. Al meer dan 100 bedrijven gingen je voor.