Met succes een content strategie maken?

Consistente on-brand groei middels een top content strategie

Jezelf de grootste kans van slagen geven bij de inzet van een content strategie. Dat is een van de krachten van Blauwr. Wij zijn jouw full-service online marketing bureau op afstand.
content strategie
Blauwr Online Marketing team

The Sky's The Limit

Wij Bouwen Unieke Campagnes Die Jouw Bedrijf Helpen Groeien

We analysen de markt waar jij in opereert en komen met beide ROI gedreven campagnes en unieke hoeken die voor onverwachte groei zorgen.

Content strategie

Een content strategie is het proces van het creëren en beheren van content op een manier die specifieke bedrijfsdoelen bereikt. Het draait allemaal om het plannen, creëren, publiceren en optimaliseren van content om die doelen te bereiken.

Wat is een content strategie

Een contentstrategie is een plan waarin wordt beschreven hoe je content gaat creëren, publiceren en optimaliseren om jouw bedrijfsdoelstellingen te bereiken. Het omvat de soorten content die je zult creëren, de kanalen die je zult gebruiken om deze te verspreiden, en de doelen die je hoopt te bereiken. Een contentstrategie is essentieel voor elke organisatie die succesvol wil zijn met contentmarketing.

De belangrijkste elementen van een content strategie

Een contentstrategie moet de volgende sleutelelementen bevatten:

  1. Het type content dat je gaat maken
  2. De kanalen die je zult gebruiken om de inhoud te verspreiden
  3. De doelen die je hoopt te bereiken met content marketing
  4. De tools en technieken die je gaat gebruiken om content te optimaliseren voor zoekmachines en sociale media
  5. De metrics die je zult gebruiken om succes te meten

1. Hoe bepaal je het type content dat je gaat maken?

De eerste stap is om te bepalen welk type content het meest effectief zal zijn om jouw bedrijfsdoelstellingen te bereiken. Om dit te doen, moet je jouw doelpubliek in ogenschouw nemen en bepalen welk type content zij het meest waarschijnlijk zullen waarderen. Je moet ook rekening houden met de doelen die je hoopt te bereiken met content marketing. Bijvoorbeeld, als je probeert om naamsbekendheid te vergroten, zul je content willen maken die deelbaar is en jouw merk promoot. Als je leads probeert te genereren, wil je inhoud creëren die nuttig en informatief is.

2. De kanalen die je zult gebruiken om de content te verspreiden

De volgende stap is om te bepalen welke kanalen je gaat gebruiken om je content te verspreiden. Er zijn veel verschillende kanalen die je kunt gebruiken, zoals sociale media, e-mail, jouw website en betaalde reclame. Je moet de kanalen overwegen die het meest waarschijnlijk jouw doelgroep zullen bereiken. Je moet ook nadenken over de doelen die je hoopt te bereiken met content marketing. Als je bijvoorbeeld jouw naamsbekendheid wilt vergroten, zul je kanalen willen gebruiken die gericht zijn op een groot publiek, zoals sociale media. Als je leads probeert te genereren, zul je kanalen willen gebruiken die je in staat stellen een specifiek publiek aan te spreken, zoals google organisch of betaalde advertenties.

3. De doelen die je hoopt te bereiken met content marketing

De laatste stap is het bepalen van de doelen die je hoopt te bereiken met content marketing. Dit zal helpen je te bepalen welk type content je maakt en welke kanalen je gebruikt om deze te verspreiden. Er zijn veel verschillende doelen die je kunt hopen te bereiken, maar enkele veel voorkomende zijn het vergroten van de naamsbekendheid, het genereren van leads en het stimuleren van de verkoop. Zodra je jouw doelen kent, kun je content creëren die is ontworpen om deze doelen te bereiken.

Als je jouw naamsbekendheid wilt vergroten, zul je content willen maken die deelbaar is en jouw merk promoot. Als je leads probeert te genereren, zul je content willen maken die nuttig en informatief is.

Als je de verkoop wilt stimuleren, wil je content maken die overtuigend is en de voordelen van jouw product of dienst benadrukt.

Welke doelen je ook hoopt te bereiken bij contentmarketing is het belangrijk om een contentstrategie te hebben. Zonder een contentstrategie zul je niet in staat zijn om content te creëren die effectief is om jouw doelen te bereiken.

4. De tools en technieken die je gaat gebruiken om content te optimaliseren voor zoekmachines en sociale media

De laatste stap is het bepalen van de tools en technieken die je gaat gebruiken om de inhoud te optimaliseren voor zoekmachines en sociale media. Dit omvat zowel on-page als off-page optimalisatie. On-page optimalisatie verwijst naar de dingen die je op jouw website kunt doen om jouw positie in zoekmachines te verbeteren, zoals het gebruik van zoekwoorden en het creëren van boeiende inhoud. Off-page optimalisatie verwijst naar de dingen die je buiten jouw website kunt doen om jouw zoekmachineranking te verbeteren, zoals het bouwen van links en het creëren van inhoud voor sociale media.

Zowel on-page als off-page optimalisatie zijn belangrijk voor het verbeteren van de zichtbaarheid en het bereik van jouw content. Zonder optimalisatie is het onwaarschijnlijk dat jouw inhoud wordt gezien door jouw doelgroep.

Er zijn veel verschillende tools en technieken die je kunt gebruiken om inhoud te optimaliseren. Enkele veelgebruikte technieken zijn het gebruik van trefwoorden, het creëren van boeiende inhoud, het bouwen van links en het creëren van inhoud voor sociale media.

5. De metrics die je zult gebruiken om succes te meten

De laatste stap is het bepalen van de metrics die je gaat gebruiken om succes te meten. Dit omvat zowel kwantitatieve als kwalitatieve metrics. Kwantitatieve metingen zijn zaken als paginaweergaves, unieke bezoekers en conversiepercentages. Kwalitatieve statistieken zijn zaken als betrokkenheid, social shares en opmerkingen.

Zowel kwantitatieve als kwalitatieve meetgegevens zijn belangrijk om het succes van jouw contentmarketing te meten. Zonder meting zul je niet in staat zijn om de effectiviteit van jouw content te verbeteren.

Er zijn veel verschillende metrics die je kunt gebruiken om succes te meten. Enkele veelvoorkomende metrics zijn paginaweergaves, unieke bezoekers, conversiepercentages, betrokkenheid, social shares en opmerkingen.

Contentmarketing is een krachtig instrument dat je kan helpen jouw bedrijfsdoelstellingen te bereiken. Contentmarketing is echter niet effectief zonder een contentstrategie. Een contentstrategie helpt je bij het bepalen van het type content dat je maakt, de kanalen die je gebruikt om deze te verspreiden en de metrics die je gebruikt om te meten.

Het creëren van een contentstrategie

Nu je de belangrijkste elementen van een contentstrategie kent, ben je klaar om je eigen contentstrategie te creëren. Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen:

1. Definieer jouw doelen

De eerste stap is het definiëren van jouw content marketing doelstellingen. Wat hoop je te bereiken met content marketing? Zodra je jouw doelen kent, kun je inhoud creëren die is ontworpen om ze te bereiken.

2. Onderzoek jouw doelgroep

De volgende stap is het onderzoeken van jouw doelgroep. Wie probeer je te bereiken met jouw inhoud? Welk type content zullen zij waarschijnlijk het meest waarderen? Welke kanalen zullen ze het meest gebruiken?

3. Identificeer de kanalen die je zult gebruiken

De volgende stap is het identificeren van de kanalen die je gaat gebruiken om jouw content te verspreiden. Er zijn veel verschillende kanalen die je kunt gebruiken, waaronder sociale media, e-mail, jouw website en betaalde reclame. Je moet de kanalen overwegen die het meest waarschijnlijk jouw doelgroep bereiken.

4. Creëer inhoud

De laatste stap is het creëren van inhoud, ook wel content creatie genoemd. Zodra je jouw doelen en jouw doelgroep kent, kun je inhoud creëren die is ontworpen om jouw doelen te bereiken en jouw doelgroep te bereiken.

Waarom moet jij een contentstrategie inzetten voor jouw bedrijf

Als bedrijfseigenaar weet je dat content een belangrijk onderdeel is van jouw marketingstrategie. Maar content is alleen effectief als het goed geoptimaliseerd is en jouw doelgroep bereikt. Dat is waar een contentstrategie om de hoek komt kijken.

Een contentstrategie helpt je bij het bepalen van het type content dat je maakt, de kanalen die je gebruikt om het te verspreiden en de maatstaven die je gebruikt om succes te meten. Zonder een contentstrategie zal jouw content waarschijnlijk ineffectief zijn en misschien zelfs meer kwaad dan goed doen. Begin dus altijd met een professionele strategie of schakel een content specialist in om jou hiermee te helpen.

Valkuilen bij het inzetten van een contentstrategie

Bij het inzetten van een contentstrategie is het belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke valkuilen. Een veel voorkomende valkuil is het creëren van content die niet relevant is voor jouw doelgroep. Als jouw content niet relevant is, zal het niet effectief zijn.

Een andere veel voorkomende valkuil is het gebruik van de verkeerde kanalen om jouw content te verspreiden. Als je de verkeerde kanalen gebruikt, zal jouw inhoud jouw doelpubliek niet bereiken.

Tot slot, een veel voorkomende valkuil is het niet meten van het succes van jouw content. Zonder meting ben je niet in staat om de effectiviteit van jouw content te beoordelen.

Om deze valkuilen te vermijden, zorg ervoor dat je een duidelijk beeld heeft van jouw doelstellingen, doelgroep en distributiekanalen voordat je content creëert.

Voorbeelden van een succesvolle content strategie

Succesvolle contentstrategieën zijn overal om ons heen. Je hoort erover in de krant, op het nieuws, op social media en in blogartikelen. Maar wat is nu eigenlijk een succesvolle contentstrategie? En hoe kun je er een creëren voor jouw bedrijf?

Een contentstrategie is een plan voor hoe je content gaat creëren, publiceren en verspreiden. Het omvat het type content dat je zult creëren, de kanalen die je zult gebruiken om het te verspreiden en de metrics die je zult gebruiken om succes te meten.

Een contentstrategie is succesvol als het je helpt jouw contentmarketingdoelen te bereiken. En er zijn veel verschillende soorten contentstrategieën die succesvol kunnen zijn. Hier zijn 3 voorbeelden:

1. De Wolkenkrabber Techniek

De wolkenkrabber-techniek is een contentstrategie die populair is gemaakt door SEO-expert Brian Dean. Het idee erachter is simpel: zoek content die al populair is en creëer vervolgens iets dat nog beter is 

Om dit te doen, begin met het vinden van inhoud die hoog scoort in Google. Maak vervolgens inhoud die nog beter is dan wat er al is. jouw inhoud moet uitgebreider, informatiever en boeiender zijn dan die van de concurrentie.

2. De gecureerde inhoud strategie

De curated content strategie draait om het cureren en delen van content uit andere bronnen. Om dit te doen, begin je met het vinden van content die relevant is voor jouw publiek. Deel deze content vervolgens met jouw publiek via jouw kanalen 

Deze content kan worden gedeeld via sociale media, e-mail of jouw website. En het kan afkomstig zijn van verschillende bronnen, waaronder blogberichten, infographics, eBooks en zelfs podcasts 

3. De pijlerpagina-strategie

De pijler pagina strategie is een content strategie ontworpen om je te helpen te ranken voor meerdere zoekwoorden. Een pijlerpagina is een pagina op jouw website die gewijd is aan een enkel onderwerp. Het behandelt alle aspecten van het onderwerp en bevat inhoud van een verscheidenheid van bronnen.

Om een pijlerpagina te maken, begin je met het vinden van een onderwerp waar je voor wilt scoren. Brainstorm vervolgens over alle zoekwoorden die met dat onderwerp te maken hebben. Maak vervolgens inhoud voor elk van deze zoekwoorden. En tenslotte, link alle inhoud samen in een enkele pagina 

Door een pijlerpagina te maken, kan je voor meerdere sleutelwoorden tegelijk scoren. En je kunt ook verkeer naar jouw website leiden vanuit verschillende bronnen.

Concluderend

Een contentstrategie is een plan voor hoe je content gaat creëren, publiceren en verspreiden. Het omvat het type content dat je zult creëren, de kanalen die je zult gebruiken om het te verspreiden en de metrics die je zult gebruiken om succes te meten. Een contentstrategie is succesvol als het je helpt jouw contentmarketingdoelen te bereiken, maar kan zonder professionele blik ook mis gaan.

Aan de slag met een content strategie?

Luc Smeets

Oprichter &
marketingstrateeg

Dave Niessen

Performance marketeer &
marketingstrateeg

Alex Bastin

Performance marketeer &
marketingstrateeg

Ons werk inspireert een lach

Omdat het zo persoonlijk voelt.

Wij houden van ze

Wat onze klanten vertellen

Ons klantenbestand

Zij vertrouwen ons

We werken met plezier met deze bedrijven en partners. Daar kan jij binnenkort ook tussen komen te staan!

Jouw business een flinke boost geven?

Gooi een lijntje uit en wij reageren binnen 24 uur

1 uur gratis advies van onze strateeg?

Binnen 1 uur jouw 'bottleneck' om verder te groeien op tafel!

  • Verbeter je merk
  • Verbeter je aanbod
  • Verbeter je marketing
  • Verbeter je sales
Blauwr

We maken een 100% vrijblijvende afspraak om je inzicht te geven. Al meer dan 100 bedrijven gingen je voor.